Започва строителството на източната част от международния транспортен Коридор 8   Започва

...
Започва строителството на източната част от международния транспортен Коридор 8
 
Започва
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Вече ще има пътна връзка между България, Албани...

Започва строителството на източната част от интернационалния транспортен Коридор 8

 

Започва строителството на източната част от интернационалния транспортен Коридор 8. Премиерите на България и Северна Македония - Гълъб Донев и Димитър Ковачевски участват на началото на построяването на жп линията сред Куманово и Крива Паланка.

И двамата министър председатели акцентираха значимостта на този стратегически значим кулоар, който би трябвало да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България, написа dnes.dir.bg.



" Железопътното трасе по Коридор номер 8 е значимо за страните по неговото продължение както за България, за Северна Македония, по този начин и за Албания и безспорно ще способства огромна добавена стойност за развиването на целия ни район. През миналите над 140 година реализирането на инфраструктурата и свързаността, залегнал в основата на днешния Коридор номер 8 беше въжделение на редица генерации от двете страни на границата.

Коридор номер 8 ще обезпечи основна връзка сред България, Северна Македония и Албания, сред жителите и бизнеса на трите страни ", акцентира Гълъб Донев - длъжностен министър-председател на Република България ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев при формалното разкриване.

По думите му последствията от войната в Украйна са разкрили едно от най-уязвимите места в нашия район - неразвитата, дори изчезнала инфраструктура. В изискванията на продоволствена рецесия е нужно да си осигурим директни пътища за различни доставки, уточни министър председателят на България.

Той посочи какъв брой значима е инфраструктурата за развиване на нашия район.

" За първи път в историята на България и Северна Македония се чака в края на годината комерсиалният продан да е над 1 милиарда евро. Представете си какъв би бил обмена, в случай че имаше развита инфраструктура. Интересът за бизнеса е явен ", сподели служебният министър председател.

   

Снимка: Българска телеграфна агенция

Димитър Ковачевски посочи национално стратегическо и интернационално значение за РСМ за този план.

" Днес продължаваме с реализиране на задачата от национално стратегическо и интернационално значение за РСМ. Отбелязваме градежа на източната част от жп Коридор номер 8 през Северна Македония. Такива планове са за бъдещите генерации и с тях РСМ е обвързвана с европейските жп линии и коридори. Северна Македония е основно свързване към Европа, към Адриатическо и Черно море. С подобен план нашата страна е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови вложения и за ново съдействие ", съобщи Димитър Ковачевски - министър-председател на Република Северна Македония.

   

Снимка: Българска телеграфна агенция

Европейският кулоар стартира от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.

Проектът в македонския сектор стои неосъществен от десетилетия, като сега се строят жп линия, а е планувана и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница сега е построен един, а средствата са от Европейски Съюз в размер на няколкостотин милиона евро.

Българският сектор до границата с РСМ е построен от десетилетия, само че се реновира в няколко сектора. Предстои да бъде построена и нова жп линия от София до Гюешево за към 900 млн. лева Ако бъде осъществен, коридорът ще свърже действително двете страни с доста по-добра и бърза инфраструктура и ще понижи фрапантно времето за пътешестване сред София и Скопие.

Очаквайте детайлности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР